Muka melayu tapi tekak orang putih? Pun takde hal.. Kali ni kita layan tekak yang sesekali nak feling western. Chicken Pie ni versi campak-campak dan lebih kepada resepi yang ikut apa ada dalam peti ais..
BAHAN CRUST PIE :
375 g tepung gandum
250 g butter
Air ais
Gaul butter dan tepung sampai jadi macam gambar kat atas..
Then tambah air ais sikit-sikit sampai tak melekat kat tangan dan jadi doh
Then, masukkan doh dalam peti ais sekurang-kurangnya selama setengah jam..
BAHAN INTI :
Ayam potong kecil
Bawang besar potong dadu
Lobak potong dadu
Parsley atau daun sup
Tepung jagung
Garam
Lada hitam
Minyak untuk menumis..
( Kalau suka n ada mix vege boleh tambah )
Tumis bawang sampai naik bau, then masukkan ayam dan lobak.. masak sampai lobak lembut n ayam masak.. Masuk garam n lada hitam then masuk tepung jagung yang dah mix dengan air untuk pekatkan kuah.. Masukkan parsley then siap..
Canai doh then tekap then letak atas aluminium cup, letak inti then canai lagi satu doh untuk tutup.. kalau rajin boleh buat versi anyam tikar..
Sebelum bakar, sapu telur untuk kecantikan chicken pie tersebut..
Bakar suhu 180C selama lebih kurang 30 minit atau pie nampak keemasan..
Sedia untuk dimakan..
0 comments:
Post a Comment